Back to Top

Friendly Horse

Samen op weg... vanuit Kennis, Vertrouwen en Plezier!

Hallo, ik ben...

 

Hallo, mijn naam is Patricia van Kampen.


Ik ben geboren op 16 mei 1975 en ik woon in Wieringerwerf ( Noord Holland ).
Als kind was ik een echt ponymeisje en heb meerdere verzorgpony's gehad, toen ik een jaar of 13 was kwam ik in de wereld van de harddravers terecht. Bij Ronald Hauber heb ik dagen doorgebracht met het verzorgen en trainen van de paarden zowel voor de sulky als onder het zadel, en als het even kon met school ging ik mee naar koers.

Mijn eerste eigen paard was Good Luck Crown, een draver hoe kon het ook anders. Ik kocht hem toen ik 16 was en met de aanschaf van Good Luck verwaterde langzaam mijn contact met Ronald en de tijd die ik bij hem op stal doorbracht. Good Luck was naar mensen toe niet het vriendelijkste paard, onbekende mensen viel hij aan maar als je zijn vertrouwen had ging hij door het vuur voor je. Met Good Luck maakte ik lange buitenritten en reed wedstrijden, zijn beste gang was de galop. Helaas moest ik na 5 jaar afscheid van hem nemen en heb ik hem als gevolg van een erfelijke aandoening op 8-jarige leeftijd in laten slapen.

Eind 1997 kocht ik mijn huidige paard Apresto (zie foto's), toen nog een veulen van 5 maanden oud en een aantal maanden later kwam Shetlander Kruimel erbij als gezelschap voor Apresto. De eerste jaren gingen prima al merkte ik toen al wel dat mijn dame qua karakter niet bepaald de makkelijkste was.

Op 3-jarige leeftijd is ze onder het zadel beleerd wat verrassend simpel ging. De jaren daarna bleef ze lichamelijk veel last houden van haar groeispurts, ik heb toen de keuze gemaakt om haar alle tijd te geven om uit te groeien. Toen ze 6 was, was ze fysiek sterk genoeg om op haar te kunnen rijden en begonnen de problemen. In 2005 escaleerde het dusdanig dat ze levensgevaarlijk werd zowel in de omgang als onder het zadel. Dierenarts onderzoeken, osteopaat, tandarts, zadelpasser etc. er kwam niets uit. Op advies van diverse mensen van alles geprobeerd, niets leek te helpen en ondertussen had Apresto overal het stempel "levensgevaarlijk", "gek in haar hoofd", "in laten slapen" etc. gekregen. Nadat we samen weer eens keihard onderuit waren gegaan en ik met een zware hersenschudding en zwaar gekneusde ribben op bed belandde was voor mij de maat vol, als ik niet achter het "waarom" kon komen dan zou ze weggaan. En zo begon mijn zoektocht naar antwoorden. Na een speurtocht op internet kwam ik bij Emiel Voest terecht, ik wist helemaal niets van Natural Horsemanship (dit was toen ook nog niet zo bekend) vond het een beetje wazig gedoe allemaal, maar goed ik was ten einde raad en ben met Apresto naar een consultdag bij Emiel gegaan. Daar vielen de eerste puzzelstukjes op hun plekje. Vervolgens ben ik met haar alle Freestyle cursussen voor eigenaren gaan doen en kreeg ik zo gaandeweg in de omgang het vriendelijke paard wat ze eigenlijk is.

 

aprestoAlleen tijdens het rijden bleef het onvoorspelbaar, het ene moment liep ze volledig ontspannen de sterren van de hemel en in een fractie van een seconde kon ze veranderen in een gevaarlijk ongeleid projectiel. Daar kreeg ik door stom toeval mijn antwoord op toen tijdens de laatste eigenaren cursus de cursusleidster vroeg of ze op Apresto iets voor mocht doen, zij voelde direct dat Apresto haar bekken helemaal verkeerd gebruikte! En zo begon mijn kennismaking met het Rechtrichten, zowel aan de hand als onder het zadel, en de Academische Rijkunst. Er volgde een periode van heel specifiek leren voelen wat er onder me gebeurde, nieuwe technieken aanleren, bewustwording van mijn eigen lichaam en energie, etc... zeker niet altijd even makkelijk maar wat heb ik er veel voor teruggekregen, eindelijk was ik in staat om Apresto te helpen om haar lichaam correct te gebruiken, escalaties te voorkomen en haar spanning af te laten vloeien. Het talent waarvan ik altijd had vermoed dat het bij haar aanwezig was kwam tot ontwikkeling en hoe!!

 

Inmiddels zijn we alweer een behoorlijk aantal jaar verder, heb ik mijn Freestyle Instructeur diploma gehaald bij Emiel Voest,
en zijn Apresto en ik in 2013 op niveau 2 geslaagd voor de 3-jarige opleiding Holistisch trainer / instructeur.


Onze band is sterker dan ooit en ik geniet elke dag van haar, door haar ben ik de ruiter, trainer, instructeur geworden die ik nu ben.
Samen met haar ontwikkel ik me verder, o.a. door deel te nemen aan clinics en het volgen van workshops.
Altijd op zoek naar nieuwe inzichten en meer kennis over dat prachtige, authentieke wezen wat we een paard noemen!

 

warme groet, Patricia