clusius college

In December vorig jaar ontving ik van het Clusius College in Alkmaar een uitnodiging om op 26 januari een demonstratie "Loswerken" te komen geven tijdens een projectweek van de leerlingen. Hartstikke leuk, we bellen even om het één en ander kort te sluiten en de afspraak wordt gemaakt!

Donderdag 26 januari, na een trailerlaad training ben ik onderweg naar Alkmaar voor mijn demonstratie "Loswerken" uit het Freestyle Training Systeem. Het schoolpaard waarmee ik deze demonstratie ga doen ken ik niet maar dat maakt niet uit "Loswerken" kan ik met elk paard, dus daar maak ik me niet druk om. In gedachten neem ik nog even door wat ik voorafgaand aan de demonstratie tijdens het stukje theorie wil vertellen en wat ik tijdens het praktijk gedeelte wil laten zien en hoe ik dat stap voor stap, logisch en duidelijk op ga bouwen.... Yep ik ben er helemaal klaar voor!

 

De korte theorie over wat "Loswerken" is, wat het doel is, wat het verschil is tussen een leidend en een drijvend gevoelig paard, het snijpunt van de cirkels, etc. verloopt prima en we lopen er vlot doorheen. Voor het praktijk gedeelte heb ik om een actief maar braaf paard gevraagd, niet dat het iets uitmaakt het is alleen voor een demonstratie waarin je toch dingen wilt laten zien handiger en er zijn schoolpaarden genoeg waar ik uit kan kiezen.

Het paard wordt door een leerling gehaald en losgelaten in de loswerkring die voor de gelegenheid met afzetlint (de schoolpaarden zijn gewend om daarachter te lopen) in de rijbak is uitgezet. Het is inderdaad een braaf paard en hij blijft zoals me verzekerd is keurig achter het lint. Ik begin met "jouw ruimte, mijn ruimte", laat het gebruik van "positie" en "beweging in de ruimte" zien en leg tegelijktijd uit wat ik aan doen ben.. Terwijl ik zo bezig ben valt me op dat mijn demonstratie paard niet helemaal zuiver loopt, ik overleg even met één van de docenten maar na hem een stukje te hebben laten draven blijkt hij toch echt kreupel te zijn en ik breek de demonstratie af. Oke dit gaat niet helemaal volgens mijn mooi uitgedachtte planning maar het welzijn van het paard gaat altijd voor.

Er wordt een ander paard gehaald (foto) en dit paard is een totaal ander type paard, met zijn staart in de lucht, grote ogen, grote neusgaten en bol van de adrenaline komt hij de bak in. Terwijl ik kijk hoe hij aan komt lopen denk ik "nope, loswerken gaat hem even niet worden. Dit paard heeft nu eerst iets anders nodig uit het grondwerk"... en inderdaad daar gaat mijn mooie planning weer. Ik klik mijn Leadrope aan zijn halster en stap over op het "Grondwerk", ondertussen maak ik er een grapje over en leg uit waarom ik nu de keuze maak om over te stappen op het "Grondwerk". We lopen samen vlot door een aantal basis grondwerkoefeningen en tussendoor zet ik hem steeds in het "pauzehokje" en vraag ik de oefening "hoofd laag" terwijl ik ondertussen uitleg wat ik aan het doen ben en vragen beantwoord. Hij komt tot rust, haakt bij me aan en na een aantal minuten laat ik hem weer met zijn hoofd laag in het pauzehokje staan en zeg tegen mijn publiek "en nu wachten we even rustig totdat hij uitademt"... er wordt gelachen en één van de leerlingen vraagt me "waarom?" (ik word daar zo blij van als mensen naar het 'waarom' durven vragen!) In plaats van zelf het antwoord te geven, stel ik voor om gewoon even af te wachten zodat het paard haar straks zelf het antwoord geeft. Naast me hoor ik een diepe zucht, en ik vraag aan de leerlinge of ze kan zien wat er bij het paard gebeurd is... "hij is opeens helemaal ontspannen!" zegt ze.

Ik klik het paard los en stel aan de leerlingen voor om samen te gaan kijken wat dit paard ons aan informatie kan geven over zijn gevoeligheidscirkels met behulp van de de technieken die ik met het andere paard heb laten zien. Wat volgt is een interactieve sessie Loswerken, niet zoals gepland maar wel super leuk!

Weer binnen in het leslokaal voor de nabespreking besluit ik open kaar te spelen en vertel dat deze demonstratie "Loswerken" niet helemaal verlopen is zoals ik dat in gedachten had toen ik hierheen reed. Good Horsemanship is naar mijn mening namelijk ook flexibel kunnen/willen/durven zijn en je plannen los kunnen laten als blijkt dat het paard waar je mee werkt iets anders nodig heeft dan wat jij in gedachten had voor die dag. We werken met levende dieren en dan gaan dingen nou eenmaal niet altijd zoals je dat van te voren had bedacht. Als er straks maar 1 leerling is die hier in zijn/haar carriere aan terug denkt wanneer hij/zij met een paard aan het werk is om vervolgens flexibel te zijn in zijn verwachtingen, dan is mijn doel waarom ik besloot open kaart te spelen bereikt!

Werk met je paard zoals hij vandaag is, niet met het paard zoals hij gister was, of zoals jij graag zou willen dat hij is.

Hartelijke Groet,
Patricia